Жива морска стръв - съвети за съхранение
Жива морска стръв – съвети за съхранение

На колко градуса се съхранява живата морска стръв и приблизително колко време живее?

Всеки, който е бил на риболов на морето знае, че живата стръв е най-ефективна и дава най-добри резултати. За стръв може да се ползват както различни риби, така и морски червеи, раци, скариди и др.. Можете да си ги набавите, като ги уловите, или ги купите от магазин за риболовни стоки. Тук ще представим няколко от основните вида стръв, които се ползват при морския риболов, приблизителното време за което стръвта остава жива и препоръчителната температура на съхранение. Примерите са дадени за риболов предимно на гръцките морета.

 

 

 

1. Американос – Американски (Αμερικάνος) – 3-8 дни / 6-14°C

жива-стръв-червеи-американос
жива-стръв-червеи-американос

По магазините са предлага в кутии, в които може да добавите малко пясък и малко морска вода. Стръв с отлично представяне. Трябва да се внимава, когато го поставяте на куката, тъй като има много кръв и течности, което пък от своя страна го прави неустоим за почти всички риби. Това е чудесен избор както за риболов през деня, така и за през нощта. Американос е удачен избор за всички сезони на годината. Температурата на съхранение е от 6 до 14°C на място без пряка слънчева светлина, в хладилник, или хладилна чанта с лед. На куката се поставя на парчета, или цял с помощта на игла за стръв.

 

 

 

2. Акроватис – Акробат (Ακροβάτης) – 8-14 дни / 8-10°C

жива-стръв-червеи-акроватис
жива-стръв-червеи-акроватис

Червеят акроватис е добра стръв за съркастинг риболов. Част от рибите, които го предпочитат са ципура, мормура, лаврак и саргос.
Най-добрият начин да го закачите на куката е чрез игла за стръв, оставяйки краищата свободни да се движат. Съхранява се в хладилник при 8-10°C, като може да живее до около две седмици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Монодоли / Мана / Цоцуни / Нотиас – (Μονοδόλι / Μάνα / Τσουτσούνι / Νοτιάς) – 3-6 дни / 7-12°C

жива-стръв-червеи-монодоли-мана-цоцуни-нотиас
жива-стръв-червеи-монодоли-мана-цоцуни-нотиас

За да запазите монодолите е добре да имате хладилна чанта, или хладилна кутия. Поставете в кутията/чантата пакет с лед, увит във вестник и поставете монодолите отгоре. Намокрете хартиени салфетки с морска вода и ги поставете върху стръвта, може и предварително да ги увиете един по едн в салфетка. Когато пакетът с лед се размрази, салфетките трябва да се сменят и намокрят отново.
След като минат 2-3 дни е добре да поставите стръвта в морска вода, като подавате кислород посредством помпичка за въздух и температурата на водата да е между 7 и 12°C. Така можете да ги запазите живи още 2-3 дни. Тази стръв е подходяща за улов на ципура, лаврак, саргос и почти всички риби плуващи в гръцките морета. Подходящи са за риболов както през деня, така и през нощта. Като цяло монодолите във всички зони на крайбрежния риболов са една от най-добрата и предпочитана храна на морските обитатели и ви съветваме ви да ги избирате за вашите риболовни пътувания и помнете, че това е жива стръв, която лови навсякъде и винаги!

 

4. Кокино Агрио – Червен червей (Κόκκινο Άγριο) – 3-5 дни / 8-14°C

жива-стръв-червеи-кокино-агрио
жива-стръв-червеи-кокино-агрио

Стръв, която е предпочитана от всички риби без изключение. С червеят се лови целогодишно, денем и нощем, има много фосфор и много кръв. Той е много жив и подвижен. Подходящата температура за съхранение е от 8 до 14°C. Червеят е подходящ както за риболов от брега, така и за риболов от лодка. Друг вариант за запазване на стръвта за по-дълго време е да бъде осолена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Фарао – Фараон (Φαραώ) – 5-14 дни / 8-14°C

жива-стръв-червеи-фараон
жива-стръв-червеи-фараон

Уникална стръв, на която не може да устои нито една риба. Това е червей, който живее на дъното на Средиземно море и чийто размер може да достигне до 2 метра. Подходящ е за риболов както през деня, така и през нощта. Отличен избор за сарго, ципура, милокоп и още много.
Температурата на съхранение е от 8 до 14°C, като е подходящо да го поставите в леген с морска вода, която е добре да сменяте на всеки 2 дни. През летните месеци е необходимо да се обръща повече внимание на правилната температура. Забожда се от опашката към главата посредством игла за стръв. Ако го поставяте на куката на парчета, то тогава ги режете от опашката към главата и се пазете от ухапване, тъй като червеят има два здрави зъба.

 

 

6. Каравидаки зелени / Мамуни (Καραβιδάκι Πράσινο / Μαμούνι) – 2-3 дни / 8-15°C

жива-стръв-момуни-каравидаки
жива-стръв-момуни-каравидаки

Съхраняват се в картонена кутия с дървени стърготини без смола. Любима стръв за множество риби, които се подвизават по морското дъно. Подходящи както за риболов през деня, така и за през нощта.

Коментари към тази статия