Брокат
Брокат

Регламент на Комисията на ЕС, ограничаващ микрочастиците от синтетичен полимер самостоятелно, или умишлено добавен към смеси – по-известен като „ограничението за микропластмаси“ – вече влезе в сила.
И да стане по-ясно за всички – забранява се добавянето на така наречените частици блестяща пластмаса, или т.нар. брокат във сместа, от която се изработват силиконовите примамки.
За да подпомогне прилагането на новите правила, Европейската комисия работи върху подробен документ с въпроси и отговори, който се очаква да бъде публикуван до края на 2023 г..
Целта не е да се забрани въобще бляскавите частици в силиконовите примамки, а да се заменят пластмасовите брокатни частици с екологични такива, който не замърсяват язовирите, реките, морето и въобще всички водни басейни и околната среда, съобщават от ЕК.

Новите мерки забраняват продажбата на микропластмаса като такава и на продукти, към които микропластмаса е добавена целенасочено и които отделят тази микропластмаса при употреба. Става въпрос само за блясък от неразградима, неразтворима пластмаса. Това е забрана за продажба, а не за употреба. Пластмасовият брокат сам по себе си (наричан също насипен пластмасов блясък) за употреба в изкуство и занаяти, производство, играчки е забранен от 17 октомври 2023 г. , освен ако не е биоразградим или разтворим, като например силиконовите примамки с екологични брокатни частици в тях. В случай на бляскави артикули, за които декоративната функция е второстепенна, като текстил използван за облекла или обувки, блясъкът винаги се счита за неразделна част от артикула. Тези блестящи артикули – например: дрехи, обувки, завеси – са извън обхвата на ограничението. Пластмасовият брокат не е засегнат от забраната, ако при употреба е уловен в твърди предмети (напр. вътре в бижута).

Коментари към тази статия