Риба заек
Риба заек

С латинското си наименование Lagocephalus sceleratus, известна още като риба заек, риба балон, сребристобуза жаба, или риба фугу в Япония, тя е изключително отровна морска костна риба от семейство Tetraodontidae – бодливи риби и риби балони.
Видът е често срещан в тропическите води на Индийския и Тихия океан, но от известно време все по-често се среща и във водите на Средицемно море. Първо е мигрирала в източно Средиземно море, до което достига през Суецкия канал, след което се разпространява и към западното Средиземно море.
Има уловени екземпляри край бреговете на Израел, южната част на Турция, край Кипър, южните брегове на континентална Гърция, о-в Крит и о-в Родос.
През 2013 г. е уловена във водите край остров Лампедуза в централното Средиземно море, а през 2015 г. край Малта. Също така и във водите близо до град Бечичи, Черна гора, в югоизточното Адриатическо море. Има улов на рибата заек край Груисан – Франция през лятото на 2014 г.. В началото на 2022 г. екземпляр е уловен от хърватски рибари близо до остров Пашман в Адриатическо море, като Хърватският институт по океанография и рибарство издаде предупреждение на страницата си във Facebook за опасностите от боравене и консумиране на рибата. Гръцките власти също предупредиха за опасността от консумацията на тази риба. За момента най-западната точка от която има информация да е улавяна рибата е Гибралтарският пролив.
В Червено море сребристобузата жаба живее на скалисти дъна в плитки крайбрежни води. През декември 2018 г. вестник на островите Кабо Верде, публикува, че тази риба е уловена във водите им край Западна Африка. По този начин беше изпратен сигнал до всички рибари и населението като цяло за фаталните опасности от консумацията на тази риба.
Рибата заек е много подобна на океанската риба балон, но е по-удължена и със симетрична опашна перка. Гърбът и е сив или кафяв с по-тъмни петна и има бял корем. Характерна сребърна лента минава от двете страни на рибата. Подобно на другите риби балони и рибата заек е изключително отровна, ако се консумира, защото съдържа тетродотоксин, който в природата я предпазват от други хищни риби. Това смъртоносно вещество причинява парализа на мускулите, което може да накара жертвите да спрат дишането, или да предизвика сърдечна недостатъчност. Фатални интоксикации са докладвани в Египет и Израел.

Рибата се среща в Средиземно море не от сега, но в последно време разпостранението и нараства и много рибари все по-често попадат на нея. Освен опасният токсин в самата риба, тя има и изключително здрави и остри зъби, които с лекота могат да прегризат да речем кутия/кен от бира или безалкохолно. Така че бъдете внимателни при евентуален улов на риба заек и в никакъв случай не я консумирайте.

Коментари към тази статия