Световно първенство по риболов на хищни риби
Световно първенство по риболов на хищни риби

В събота 13.05.2023 г. стартира 20-то Световно първенство по риболов на хищници, на което домакин е град Девин. Откриването на първенството направи президентът на световната федерация по спортен риболов (ФИПС) проф. Уго Клаудио Матеоли. Официалната церемония се състоя снощи на централния площад „Игор Юруков“ в града, съобщиха от община Девин. Проф. Уго Клаудио Матеоли поздрави участниците в първенството, като им пожела успех. Специално внимание отдели на отборите на Украйна, които взимат участие в шампионата въпреки водената война в тяхната родина, както и на представителите на Монголия, които са пътували над 30 часа, за да се включат в първенството. Президентът на световната федерация по спортен риболов поздрави и домакините от Българската федерация по спортен риболов, както и Община Девин, в която се оказва че гостува за 7-ми път.
В Световното първенство по риболов на хищници, което ще се проведе тази събота и неделя по поречието на река Въча, участие ще вземат общо 17 отбора от Италия, Латвия, Молдова, Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Унгария, Северна Македония, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Украйна, Монголия и България.
Участниците бяха поздравени и от заместник-министърът на земеделието Георги Събев.
В обръщението си министър Събев подчерта огромната роля на риболовците и ловците, за опазване на биологичното разнообразие, като даде за пример, че и за това събитие е предвидено зарибяване с близо един тон пъстърва.
Участниците бяха поздравени още и от заместник областния управител Христо Станчев, както и от кмета на Община Девин – Здравко Иванов.
Сред официалните гости бяха още и Барбара Дуранте – генерален секретар на световната федерация по риболовни спортове, доц. д-р Ваня Стаматова- изпълнителен директор на агенцията по рибарство и аквакултури, инж. Васил Василев – председател на Съюза на ловците и риболовците в България, Георги Михайлов Стефанов – председател на Българската федерация по риболовни спортове и Георги Кисьов – главен секретар на Областна администрация на град Смолян. Поздравления бяха изпратени и от Весела Лечева – министър на младежта и спорта.
Първенството ще се проведе на река Въча в района на село Михалково, където участъкът ще бъде зарибен с един тон балканска пъстърва.
Състезанията в тази дисциплина са изключително интересни, тъй като състезателите са постоянно в движение, за да издебнат и уловят предпазливите пъстърви. Както всички знаем, балканската пъстърва е много борбена риба и често успява да се откачи от куката, а на първенството едно от условията е куките да са без контри. По регламент се лови само с изкуствени примамки, а хванатите риби се пускат обратно във водата.

Коментари към тази статия