Кога ще бъде премахнат граничния контрол между България и Гърция?

Депутатът от ПП Даниел Лорер, както и румънски и гръцки евродепутати са предложили премахването на граничния контрол по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния, като новината идва от пресцентъра на ПП.

Балканските политици Даниел Лорер, Дачиан Чолош и Влад Георге са изпратили писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис, като настояват министърът да отправи предложение по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която ще се проведе на 25 януари. Предложението е за премахването на граничния контрол между България, Гърция и Румъния.

Аргументите на депутатите за това предложение са няколко, а именно:

1. От 2011 г. ЕК систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген;

2. Европейският парламент издаде множество резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген;

3. Представители на гръцкия туризъм и ХОРЕКА сектора настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция, което би било важен фактор за икономическото развитие на страната, особено в северните части на Гърция.

4. В момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в Шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и време. Това е фактор, който не може да бъде пренебрегнат в контекста на икономическата криза и безпрецедентна инфлация.

5. Премахването на граничния контрол незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони, като по този начин би допринесло и за целта на ЕС за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

6. Предложението отговаря на нуждите на гражданите и е тяхна отговорност да преодолеят трудностите и да осигурят на гражданите на трите страни максимални ползи, основани на добросъседски отношения.

Целия текст може да прочетете ТУК

Коментари към тази статия