С воблер в летните жеги
С воблер в летните жеги

Летните жеги са време за отпуски и риболов. Много спинингисти в момента са по язовирите, кръстосват водата с лодки и се опитват за уловят някой хищник. Fishi.bg дава някои напътствия, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

Денят най-често започва с пиково кълване между 5.00 и 8.00 часа. Бялата риба, костурът и щуката обаче биха предпочели не само определена примамка, но и начинът и на водене, както и покриването на определена дълбочина. В този период на деня е най-добре да търсим хищниците в средните водни слоеве, или ако гони рибките горе, на повърхността. Като цяло за горещите месеци е най-добре да ползваме плаващи воблери от типа Minnow, с неравномерна проводка, която колегите наричат „туичинг“. Всяка себеуважаваща се марка произвежда примамки от този тип. Как обаче да ги водим?

Секретът е в следното: в началото замятаме и оставяме воблерът да лежи поне 7-8 секунди на повърхността. След това с няколко резки придърпвания го вкарваме надолу. После пак правим пауза, при което примамката изплува нагоре. Оставяме я неподвижна на повърхността и след това повтаряме операцията. Добре е да замятаме около места, където има видими водни обекти – туфи с водорасли, скали и др. Именно там са хищниците.

В горещите часове на деня воденето се извършва по подобен начин, но само че с още по-равни движения. Трябва да се въоръжим с максимално търпение и концентрация. Паузите на изчакване може да отидат до 30 секунди, но това време не е загубено. Може да сте сигурни, че някъде отдолу дебне хищник, който е готов да нападне. Въпросът е, че трябва да го раздразним както трябва, а продължителните паузи водят именно до този ефект.

Ако обаче хищниците са на голяма дълбочина, ще се наложи да сменим схемата. Много добър ефект дават воблрите „Каунтдаун“, при които чрез броене наум отбелязваме дълбочината, на която потъват, преди да почнем самото водене. Добре е да имаме под ръка и джигове, ако рибите са на самото дъно, където не можем да достигнем с други примамки. В останалите случаи обаче въпросната тактика работи и не е зле да я пробвате – вероятно няма да останете разочаровани.

Коментари към тази статия