Риболов на костур
Риболов на костур

Както и при всеки друг риболов, тук информацията също е от голямо значение. Има доста „костурски“ водоеми, но тези, които държат истински раирани разбойници, а не просто „костурчета” не са кой знае колко. Добре е да сме разузнали и самото място, както и да имаме идея коя е любимата примамка на рибите. Това определено ще увеличи шансовете ни да се сборим с някой наедрял лакомник.

Костурите също се готвят за зимата и през есента гледат да трупнат повечко запас за студените месеци, когато температурата на водата пада значително и рибата не е толкова активна. Любимата плячка на този хищник са дребните рибки, като няма да прости дори и на братовчедите си. Това означава, че изкуствената примамка за костур не бива да е много голяма, предпочитаният размер е около 5 см до 10 см. Освен това едрите костури обичат да ловуват близо до дъното. Не обичат да губят енергия за гонене на повърхността. Затова е разумно да облавяме по-дълбоките водни слоеве и дори да оставяме примамката да почуква дъното. Може да се пробва и на мъртва рибка.

Изкуствените примамки трябва да са достатъчно тежки, за да не изплуват веднага, а да се задържат поне известно време около дъното. Ако мятате от брега, обирайте влакното бавно, а ако сте в лодка и ловите на отвес, клатете примамката, за да подразните хищника. Колкото и да е пасивен, подобна игра му опъва нервите и рано или късно ще атакува.

Ако напипате група дребни костури, започнете да облавяте около нея, тъй като едрата риба се държи там. Тя не обича да се вре сред дребосъка. Ако хванете тлъст раиран разбойник, не сменяйте мястото, там ще има поне още два-три от същия калибър.

fishi.bg ви желае успешни излети и съветва да не подценяваме зимната екипировка. Глътка-две за тонус и блясък в очите сгряват, но не могат да заменят топлото облекло и обувки.

Коментари към тази статия