- 1 шаран – 2-3 кг;
- 1 ч.ч. ориз
- 200 гр. грах
- 2 лимона
- 2 глави кромид лук
- 100 гр. стафиди
- черен пипер на вкус
- олио
- сол
- 4 стръка мащерка
- 1 ч.л. куркума.
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол.
В дълбок тиган се задушава ситно нарязаният лук (2 глави) и щом омекне, към него се прибавя оризът (1 ч.ч.) и се запържва, докато стане прозрачен. След това плънката се овкусява със сол, черен пипер и куркума (1 ч.л.). Накрая към готовата плънка се добавят предварително накиснатите във вряла вода и отцедени стафиди (100 гр.) и с част от сместа се пълни вътрешността на шарана. Защипва се с клечки за зъби, за да е стабилна рибата и от едната ѝ страна се правят разрези с остър нож, в които се поставят колелца лимони.
В тава се поставя останалата част от ориза, смесен с отцедения от консервата грах (200 гр.), и върху тази смес се поставя пълненият шаран с лимоните нагоре. Ястието се залива с вода в пропорция спрямо ориза 2:1 в полза на водата. Пече се около 40 минути при 200 градуса завито с фолио и след това още 10 минути без фолио. Сервира се със стръкчета мащерка.