Пълнен никулденски шаран
Пълнен никулденски шаран

Ето и още една рецепта за пълнен никулденски шаран

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1 шаран – 2-3 кг;
  • 1 ч.ч. ориз
  • 200 гр. грах
  • 2 лимона
  • 2 глави кромид лук
  • 100 гр. стафиди
  • черен пипер на вкус
  • олио
  • сол
  • 4 стръка мащерка
  • 1 ч.л. куркума.

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол.

В дълбок тиган се задушава ситно нарязаният лук (2 глави) и щом омекне, към него се прибавя оризът (1 ч.ч.) и се запържва, докато стане прозрачен. След това плънката се овкусява със сол, черен пипер и куркума (1 ч.л.). Накрая към готовата плънка се добавят предварително накиснатите във вряла вода и отцедени стафиди (100 гр.) и с част от сместа се пълни вътрешността на шарана. Защипва се с клечки за зъби, за да е стабилна рибата и от едната ѝ страна се правят разрези с остър нож, в които се поставят колелца лимони.

В тава се поставя останалата част от ориза, смесен с отцедения от консервата грах (200 гр.), и върху тази смес се поставя пълненият шаран с лимоните нагоре. Ястието се залива с вода в пропорция спрямо ориза 2:1 в полза на водата. Пече се около 40 минути при 200 градуса завито с фолио и след това още 10 минути без фолио. Сервира се със стръкчета мащерка.

 

Коментари към тази статия