Най-токсичната храна на планетата
Най-токсичната храна на планетата

Отглежданата във ферми сьомга – най-токсичната храна на планетата

Знаете ли, че сьомгата, отглеждана в развъдници, се смята за една от най-токсичните храни в света? Именно отглежданата в повечето ферми сьомга, представя тъмната страна на рибната индустрия, като разкрива замърсяването на околната среда, болестите и генетичните мутации, свързани с отглеждането на сьомга. Това е тревожна реалност, която изисква нашето внимание. Въпреки това сьомгата, когато се добива по отговорен начин, може да осигури безброй ползи за здравето.

Според скорошно научно изследване, отглежданата сьомга съдържа шокиращо количество токсини, което я прави пет пъти по-токсична от всеки друг тестван хранителен продукт. Тази тревожна статистика поражда опасения относно безопасността на консумацията на отглеждана в рибовъдни стопанства сьомга и подчертава необходимостта от по-голяма осведоменост относно потенциалните опасности, дебнещи в рибната индустрия.

Проучванията ни отвеждат в Норвегия, където химикалите, използвани в рибните ферми, причиняват значителни щети на околната среда. Фермите за сьомга са разположени в открити води, което води до неограничено разпространение на замърсяването. Под тези ферми в слой от отпадъци, гъмжи от бактерии, лекарства и пестициди, които разрушават морското дъно и замърсяват околната екосистема. 

Пренаселените условия в рибовъдните ферми водят до бързото разпространение на болести сред стресираната сьомга. Различните вируси и инфекции по сьомгата представляват значителна заплаха за рибната популация и човешкото здраве. Шокиращо е, че потребителите често не са информирани за тези рибни пандемии, тъй като болната и заразена риба продължава да се продава по магазините.

За борба с вредителите, причиняващи болести, рибовъдите използват опасни пестициди, някои от които имат невротоксичен ефект. Тези пестициди, заедно с други замърсители, се натрупват в отглежданата сьомга, което я прави една от най-токсичните налични храни в света. Изследователят по токсикология Джером Рузин потвърждава високите нива на токсини в отглежданата сьомга и лично е спрял да я консумира поради опасения за здравето.

Генетични мутации: обезпокоителни аномалии при отглеждана сьомга

В допълнение към замърсяването на околната среда и болестите, отглежданата сьомга също страда от генетични мутации и аномалии. Приблизително 50% от отглежданата риба треска показва деформации, които могат да се разпространят в дивата треска чрез чифтосване, като допълнително замърсяват естествената популация. Отглежданата сьомга показва по-малко видими, но също толкова обезпокоителни мутации. Месото на отглежданата сьомга е необичайно „крехко“ и склонно да се разпада при огъване, което е изключително необичайна характеристика. Освен това, хранителното съдържание на отглежданата сьомга се различава значително от дивата сьомга. Отглежданата сьомга съдържа значително по-високо съдържание на мазнини, вариращо от 14,5 до 34 процента, в сравнение с дивата сьомга, което е от 5 до 7 процента.

Токсичната храна: главният виновник

Докато пестицидите и замърсителите играят роля в токсичността на отглежданата сьомга, основният източник на токсична експозиция е самата храна за рибата. Сухият пелетизиран фураж, често използван в рибовъдството, съдържа замърсители като диоксини, PCB и различни лекарства и химикали. Тези замърсители попадат в рибата, като в крайна сметка засягат здравето на тези, които я консумират. Храната за риба, използвана в норвежките рибовъдни ферми, се състои от змиорка и тлъста риба от замърсеното Балтийско море, което действа като резервоар за различни токсични вещества. Това замърсяване възниква, защото Балтийско море получава токсични отпадъци от девет индустриализирани страни, които заобикалят бреговете му. Следователно херинга, змиорка и сьомга от Балтийско море натрупват по-високи нива на замърсители, включително диоксини. Друго тревожно откритие е използването на етоксихин, химикал, първоначално предназначен за плодове и зеленчуци, който в последствие се влага в храните за риби. Производителите на храни за риба добавят етоксихин, за да предотвратят окисляването на мазнините, но ефектите му върху човешкото здраве никога не са установени. Изненадващо, докато Европейският съюз регулира нивата на етоксихин в други храни, не съществуват такива разпоредби за риба, консумирана от хора.

Противоречиви мнения и официални изявления

Не е изненадващо, че възникват противоречиви мнения, когато става въпрос за безопасността на отглежданата в развъдници сьомга. Норвежкият съвет по морски дарове твърди, че отглежданата сьомга е безопасна и здравословна, като подчертава нейните хранителни ползи и липсата на установени горни граници за етоксихин в рибата. Критиците обаче твърдят, че личните интереси и липсата на научно изследване на ефектите на етоксихин върху човешкото здраве пораждат съмнения относно тези твърдения.

Превантивни мерки и идентифициране на симптомите

За да се предпазите от потенциалните опасности от отглежданата в рибовъдни стопанства сьомга и да направите информиран избор, е изключително важно да сте наясно със следните превантивни мерки и симптоми:

За щастие има по-здравословни алтернативи на отглежданата в развъдници сьомга, които ви позволяват да се насладите на ползите от консумацията на риба, без да компрометирате благосъстоянието си. Обмислете следните опции:

1. Дива сьомга: Автентичната, уловена в дивата природа сьомга е питателен избор с намален риск от замърсяване. Краткият и жизнен цикъл и минималното излагане със други замърсени и заразени риби я правят по-безопасен вариант.

2. Сардини и аншоа: По-малките риби с по-кратък жизнен цикъл, като сардини и аншоа, са отлични алтернативи. Те имат по-ниско съдържание на мазнини и натрупват по-малко токсини поради позицията си на дъното на хранителната верига.

3. Херинга и рибен хайвер: Тези продукти осигуряват основни хранителни вещества, като спомагат за цялостното здраве.

Избирайки тези алтернативи, все още можете да се насладите на ползите от консумацията на риба, като същевременно минимизирате излагането си на токсини и замърсители

Коментари към тази статия