Риболовна макара
Риболовна макара

Здравейте, както любители, така и начинаещи риболовци! Днес ще се заемем с един често пренебрегван, но важен аспект на риболовното оборудване – размерите на риболовната макара. Може би си мислите, че това е незначителен детайл, но размерът на вашата макара може значително да повлияе на вашето риболовно изживяване. Така че, независимо дали сте опитен риболовец или тепърва започвате да изследвате света на риболова, това ръководство ще ви бъде полезно. Ще се потопим в тънкостите на размерите на риболовните макари, за да ги направим лесни за разбиране от всеки. Готови ли сте да започнете? Нека навием малко знания! Какво е риболовна макара? Спининговата, или така наречената въртяща се риболовна макара е една от най-често използваните макари за риболов. Проектирана е с фиксирана шпула, така че да не се върти, докато замятате или прибирате влакното.Вместо това влакното се увива върху шпулата, докато въртите дръжката. Въртящите се макари са популярни, защото са лесни за използване и по-малко податливи на обратна реакция или заплитане отколкото макарите тип байткастинг например. Те могат да поемат леки до средно тежки въдици и примамки, което ги прави идеални за различни стилове и видове риболов. Основните компоненти на въртящата се макара включват дръжката, регулирането на съпротивлението (аванс), шпулата, скобата и ролката на линията. Всяка част играе решаваща роля за функционалността и производителността на макарата. Независимо дали се насочвате към малка пъстърва в сладководни потоци, или по-големи соленоводни видове, има размер на въртяща се макара, който е идеално подходящ за вашите риболовни нужди.

Какъв размер въртяща се макара ми трябва?

Риболовна макара
Риболовна макара

Размерът на въртящата се макара, от която се нуждаете, зависи от няколко ключови фактора: вида риба към която се насочвате, теглото и вида на пръчката, която планирате да използвате и условията, в които ще ловите. Ето една обща насока:

Малки макари (1000 до 3500): Идеални за лек риболов в сладководна среда. Те се използват най-добре с въдица с дължина 1,80 – 2,40 метра и са идеални за улов на дребни видове като пъстърва, костур и кефал с помощта на 0.16 – 0.22 мм монофилни влакна или 4-14 Lb плетени влакна.

Средни макари (4000 до 5500): Тези макари са универсални и могат да се използват за риболов в прясна и солена вода. Те се комбинират добре с въдица с дължина от около 2,40 – 3 метра. Подходящи са за малко по-големи видове риба, като шаран, бяла риба, щука, използвайки 0,22 – 0,35 мм монофилни влакна или 8-25 Lb плетени влакна.

Риболовна макара
Риболовна макара

Големи макари (6000 и повече): Проектирани за тежък соленоводен риболов от кей, плаж, лодка или риболов на едри риби. Те са подходящи за прътове с дължина над 3 метра и се използват за големи видове като риба тон, едри лефери, амбър джак и др., като се използват 0,30-0,50 мм монофилни влакна или 20-50 Lb плетени влакна. Не забравяйте, че това са само насоки. Конкретният размер на макарата и влакното от които се нуждаете може да варира в зависимост от вашите предпочитания, риболовна техника и условията, които срещате по време на риболов. Когато се съмнявате, винаги е добра идея да потърсите съвет в местния магазин за принадлежности или да се свържете с по-опитни риболовци във вашата общност.

Какво да вземете предвид, когато купувате спининг макара

Когато пазарувате въртяща се макара, е важно да имате предвид няколко фактора, за да сте сигурни, че ще изберете правилната за вашите специфични нужди и предпочитания. Ето някои ключови точки, които трябва да имате предвид:

Размер: Както обсъдихме, размерът на макарата трябва да съответства на вида риболов, който планирате да правите. По-малките макари са идеални за лек сладководен риболов, докато по-големите макари са предназначени за тежък соленоводен риболов.

Материал: Материалът на макарата може да повлияе на нейната издръжливост и тегло. Алуминият е здрав и издръжлив, но по-тежък от графита, което го прави идеален за риболов на по-големи риби и риболов в солена вода. Графитът е по-лек и устойчив на корозия, но по-крехък, което го прави идеален за сладководен риболов.

Лагери: Броят и качеството на лагерите в една макара може да повлияе на нейната гладкост при движение и дълголетие. Като цяло, колкото повече лагери, толкова по-гладко се движи макарата. Качеството на лагерите обаче е също толкова важно. Потърсете макари със запечатани лагери, които са склонни да издържат по-дълго.

Авансът: Авансът ви позволява да зададете съпротивлението, което рибата изпитва, когато се дърпа. Висококачествената драг система, която предлага плавен, постоянен ход е от решаващо значение при битка с по-големи риби.

Предавателно съотношение: Това се отнася до това колко често барабана се върти около шпулата с едно завъртане на дръжката. По-високото предавателно отношение прибира влакното по-бързо, което може да бъде от полза при нужда от бърза прибиране на примамката.

Цена: И накрая, помислете за бюджета си. Въпреки че често си струва да инвестирате във висококачествена макара, която ще работи добре и ще издържи по-дълго, много достъпни опции предлагат добра стойност за цената си.

Риболовна макара
Риболовна макара

За кои техники планирате да ползвате макарата?

Техниката, която планирате да използвате за риболов, значително влияе върху вида въртяща се макара, която трябва да изберете. Различните техники изискват различно оборудване, което може да ви помогне да вземете по-информирано решение. Ето някои често срещани техники за риболов и съответните въртящи се макари, които им подхождат:

Риболов на стръв: Става въпрос за риболов на дъно със стръв на едри риби, като шаран, сом, бяла риба, щука. Макара със среден размер (около 4000 – 5500) би била подходяща, ако планирате риболов на дъно със стръв. Тези макари имат достатъчен капацитет на линията за хвърляне на стръв и справяне с риба, която прави дълги бягания.

С изкуствена примамка: За замятане на изкуствена примамка примамка, особено в сладководна среда за видове като костур или пъстърва, по-малка макара (1000 – 3500) би била идеална. Тези макари са по-леки, което ги прави удобни за непрекъснато замятане и прибиране на примамката.

Сърф риболов: Сърф риболовът изисква по-голяма макара (6000 и повече). Големият капацитет на линията е необходим за замятане надалеч в прибоя и силата за борба със соленоводните риби.

Тролинг: Необходима е по-голяма макара, ако планирате тролинг. Тролингът включва влачене на примамка зад движеща се лодка, често в дълбоки води, където се срещат по-големи видове риба.

Риболов с муха: Риболовът с муха е уникална техника, която обикновено изисква специализирана макара за муха, а не въртяща се макара. Въпреки това, ако по някаква причина използвате въртяща се макара, по-малка би била по-подходяща поради леката линия и примамките, използвани при риболов на муха. Преди да закупите въртяща се макара, помислете за техниките, които най-често използвате или планирате да използвате. Това ще ръководи вашето решение и ще гарантира, че ще изберете макара, която ще се представи добре за вашия стил на риболов.

Риболовна макара
Риболовна макара

Как да съчетаете макарата с пръчката?

Съчетаването на макарата с пръчката е от решаващо значение за постигане на оптимален баланс и производителност. Той подобрява вашата способност за замятане, контрол и цялостно изживяване при риболов, когато е комбиниран правилно. Обмислете следните ключови фактори:

Дължина на пръта: Дължината на пръта трябва да съответства на размера на макарата. Обикновено малки макари (1000-3500) се съчетават добре с пръчки с дължина до 2,40 метра. Средните макари (4000-5500) работят най-добре с пръчки с дължина от 2,40 метра и нагоре. Големите макари (6000 и повече) са подходящи за пръти с дължина над 3 метра.

Мощност на пръта: Мощността на пръта се отнася до устойчивостта на пръта на огъване. Леките пръчки се съчетават добре с малки макари, пръчките със средна мощност с макари със среден размер, а тежките или изключително тежки пръчки с големи макари.

Акция на пръта: Действието на пръта (как и къде се огъва) също трябва да съответства на размера на макарата. Пръчките с бърза акция (огъват се повече към върха) са най-подходящи за малки до средни макари, докато пръчките с умерена до бавна акция (огъват се повече към основата) се съчетават добре с по-големи макари.

Капацитет на влакното: Уверете се, че въдицата може да издържи влакното, с което е навита вашата макара. Тази информация обикновено може да бъде намерена отпечатана върху самата пръчка.

Баланс: Пръчката и макарата трябва да бъдат балансирани, когато са сглобени. Когато държите пръчката и макарата в ръка, тя не трябва да се накланя напред или назад. Добре балансираната комбинация от пръчка и макара ще намали умората и ще осигури по-добър контрол.

Риболовна техника: Вашата риболовна техника и целевите видове риба също играят роля при определянето на правилната комбинация. Например, ако се насочвате към големи соленоводни видове, ще ви е необходима въдица за тежък риболов и голяма макара. Целта е да намерите комбинация от въдица и макара, която се чувства удобна и балансирана в ръката ви. Винаги е добра идея да тествате физически различни комбинации преди покупка.

Изборът на правилната комбинация от макара и въдица може да отнеме време и усилия. И все пак, с ясно разбиране на вашите нужди и информацията, вече сте добре подготвени да вземете информирано решение. Не забравяйте, че правилната екипировка за вас зависи от вида риболов, който планирате да правите, видовете риба към които сте се насочили, и вашия комфорт и стил. Помислете за размера на макарата, дължината и мощността на пръта, капацитета на влакното и най-важното колко добре се балансират заедно. Независимо дали планирате да ловите в сладка или солена вода, насочвайки се към малка пъстърва или голяма риба тон, има перфектна комбинация от макара и въдица. И така, готови ли сте да замятате? Готови сте за успешно и приятно риболовно приключение с вашата идеална макара и въдица. Приятен риболов!

Коментари към тази статия