Как и кога се е зародил риболова
Как и кога се е зародил риболова

Неотдавна, учени от Израел откриха една от най-древните лодки. Нейната възраст датира от около 12000 години преди новата ера. Но най-интересното в тази находка са намерените приспособления, с помощта на които може да се лови риба. Знаете ли как хората в миналото са ловили риба без спининг, без свръх здрави влакна и въдици, без куки, воблери и примамки? Именно в намерената лодка учените са открили метален кош, направен ръчно с помощта на коване с камъни, в който древните рибари са палели огън. Според учените, огънят е служел за да привлече вниманието на рибите. Когато рибите приближавали до лодката, рибарите просто ги удряли с камък, прът или нещо тежко. След това, в продължение на няколко минути зашеметената риба е била лесна плячка. Само 2 броя такива риби са били достатъчни за изхранването за няколко дена на цяло семейство – разбира се, тогава риболовът не е имал никаква комерсиална цел.

Как и кога се е зародил риболова
Как и кога се е зародил риболова

В лодката са открити и оловни тежести, като за съжаление тяхното предназначение остава загадка. Те са с тегло от по около 100 гр всяка и са били много на брой. Напълно вероятно е, тежестите да са служели за поставяне на мрежа, която след това се е пускала във водата. Относно мрежите – те са били изплитани от различни растения.

 

 

 

 

 

Как и кога се е зародил риболова
Как и кога се е зародил риболова

Първообразът на първобитната въдица е намерен през 1950 година в Англия. Находката датира отпреди 7000 години. Кукичка е направена от метал, вместо плувка е било използвано перо от някаква птица. Самата въдица е направена от  вид неизвестно дърво, приличащо по структурата на секвоя, но все пак различно от нея. Тези изводи са били направени, разбира се, единствено по намерените вкаменелости.

Коментари към тази статия