Хладилна чанта Igloo Laguna 60 Roller 60Qt
Хладилна чанта Igloo Laguna 60 Roller 60Qt

По какъв начин да съхранявате рибата след като я уловите

Риболовът може да бъде вълнуващ спорт или хоби. Много хора по света ловят различни видове риба за храна, особено по-големи или по-екзотични видове. Въпреки това, независимо дали някога сте хващали голяма морска риба или няколко малки риби, може би сте се чудили как да ги съхранявате правилно за по-късна употреба. Има различни начини, по които можете да запазите рибата свежа за по-дълго време, така че вашата уловена риба да остане безопасна за консумация и вкусна при готвене. Тук ще разгледаме най-надеждните начини за съхранение на вашата риба и подобряване на вашето риболовно изживяване.

Защо е от съществено значение да съхранявате правилно рибата, след като я уловите?

Има няколко начина и метода за съхранение на рибата след улов. В зависимост от размера, вида и от броя на уловена риба, тези техники за съхранение могат да варират. Някои бактерии или други микроорганизми могат да се размножават, ако държите рибата си за продължителен период от време, без да осигурите подходяща грижа за правилното и съхранение. Вашият пресен улов може да се окаже развален или негоден за консумация, ако го съхранявате неправилно.

Развалянето на рибата се случва, когато бактериите, дрождите или гъбичките се размножават, тъй като месото на рибата е богато на хранителни вещества. Бактериите превръщат тези хранителни вещества в различни вредни съединения, които образуват слуз или подобни на слуз вещества. Развалянето на рибата също се случва, когато ензимите в клетките на рибата се активират, което ги превръща в храна за микроорганизмите. Когато това се случи, вашата уловена риба първо ще стане размекната и ще започне да мирише лошо. Научаването на повече за правилното съхранение на рибата е от съществено значение, за да избегнете хранително отравяне и да запазите свежия вкус.

Бъди подготвен

Подготовката е жизненоважна, когато отивате на риболов. Ето някои елементи, които ще ви помогнат да запазите улова си свеж по-дълго:

  • Хладилна чанта с пликове за съхранение на прясно уловена риба;
  • Кубчета лед или натрошен лед
  • Големи найлонови торбички и чанти с цип.

Вариант 1: Дръжте рибите живи

Поддържането на вашата риба жива е може би най-естественият начин за съхранението и, тъй като я улавяте и я държите жива, докато не сте готови да я сготвите.

Ако решите да запазите улова си жив, докато не сте готови да го сготвите на вкусно ястие, ето някои предпазни мерки, които трябва да вземете:

  • Уверете се, че няма твърде много риба в малък обем вода – пренаселеността ще разпострани различни бактерии;
  • Ограничете с капак съда където ще държите рибата, за да предотвратите излизането и от там
  • Наблюдавайте рибите си – винаги трябва да ги държите под око и трябва да проверявате дали не лежат на дъното на съда (признак за мъртва риба)
  • Ако вашата риба лежи на дъното или не плува, както обикновено, помислете дали да не я поставите в кутия с лед за транспортиране.

За да запазите рибата си по-дълго време жива, изключително удачно е ползването на помпи за кислород, които ще поддържат живи рибите в съда където са поставени много по-дълго време.

Вариант 2: Поставете прясно уловената риба директно върху лед

Бързо поставете рибата си върху лед, за да я запазите свежа. Поддържането на риба в натрошен ще охлади и ще стегне месото, което ще улесни филетирането му.

Транспортиране на риба от мястото на риболов до вашия дом

Когато вашият риболов приключи и сте уловили рибата си, време е да я приберете у дома.

Използвайте найлонови торбички

Пластмасовите торби с цип са чудесни за транспортиране на рибни филета, или цели риби. Уверете се, че торбичките са запечатани и не може да излиза течност от тях.

Инвестирайте в добра охладителна кутия

Помислете за инвестиране в хладилна чанта/кутия с възможност да побира много лед и да го държи замръзнал продължително време. Вижте някои охладителни кутии ТУК

Междувременно хладилните кутии и чанти могат да поддържат студени различни напитки и храни по време на излета, особено подходящо за летните горещини!

Съвети за обработка и замразяване на рибата

Как трябва да съхранявате улова си у дома и колко дълго ще остане свеж?

Риба в хладилника

Можете да съхранявате прясната си риба в хладилника до пет дни. Силно препоръчваме да опаковате рибата във фолио, или найлонови торбички, когато съхранявате прясна риба в хладилник. За най-добри резултати увийте филетата и ги поставете с кожата надолу и се уверете, че няма въздушни джобове в опаковъчния материал. Ако увиете всяко филе едно от друго, те ще бъдат по-лесни за обработка след това. Уверете се, че сте поставили всичките си торби с риба на един и същ рафт и че всяка торба е плътно затворена и няма да протече.

Риба във фризера

Ако искате да замразите изчистена риба, поставете я върху тава или чиния и я покрийте с найлоново фолио, преди да я поставите във фризера. Уверете се, че във вашия опаковъчен материал няма въздушни джобове – това може да доведе до образуване на ледени кристали вътре в рибата. Друг вариант е замразяването на отделни части от вашия улов. За да направите това, увийте всяка порция в найлон, фолио или восъчна хартия и ги поставете върху поднос, преди да ги поставите във фризера. Когато сте готови да сготвите една от тези порции, оставете я на плота, за да може да се размрази. Ако искате да съхранявате улова си за няколко седмици, уверете се, че фризерът има настройка на -18 °C. Рибата, която се съхранява при тази температура, ще издържи до четири седмици, без да настъпят големи промени (ще остане свежа, без загуба на текстура или вкус). Също така удачен вариант е да приберете рибата във фризера без да я чистите предварително, увита във фолио, като чистенето ще стане преди готвенето и.

Не забравяйте, че всеки вид риба ще изисква специфични методи за съхранение, така че допълнително може да се поинтересувате от това.

Коментари към тази статия