Буквите и цифрите, които са изписани върху различните марки и модели риболовни макари е нещо, което може да бъде доста трудно и объркващо както за начинаещи, така и за опитни риболовци. Тук ще се опитаме да обясним какво означават тези букви и цифри специално за макарите на Shimano и по-специално за спининг макарите.
Макарите Shimano използват следните обозначения за своите макари: Модел, вид, размер, предавателно съотношение, дълбочина на шпулата и др.

Като пример: Nexave C3000 HG FI

Модел: Nexave
Вид: FI – преден аванс
Размер: 3000
Предавателно съотношение: HG (бърза предавка)
Буквата „C“ преди размера: Компактно тяло

На теория е това, но реалността е, че понякога е малко по-сложно, така че нека да разгледаме всеки елемент от името по отделно.

1. Модел: Това е модела на макарата, с което повечето хора я познават. Някои от най-известните са Stella, Exsence, Vanquish, Twin Power, Sustain, Stradic и т.н..
Има много варианти на всяка макара при всеки модел.

2. Вид: Това е специфичният вид в рамките на един модел, който обикновено показва с какъв аванс е макарата и откога една макара е на пазара.
Обикновено това се състои от две букви, първата буква е R или F, което означава, че моделът е съответно със заден (Rear), или преден (Front) аванс.
Втората буква обикновено означава хронологията на модела и следва азбуката. Ако разгледаме модела Stradic например, при него има FA, FB, FC, FD, FE, FF, FG, FJ, FK, FL и ci4.
Най-запалените сред вас ще забележат, че не са заложени последователно всички букви от азбуката. Това е един от онези случаи, в които Shimano се отклониха от тази последователност, като въведоха ci4 Stradic, които са произведени от по-лек материал. Всъщност има 2 поколения ci4 и те са означени някъде като ci4 FA и ci4 FB, за да не се бъркат с много по-ранните FA и FB стандартни макари Stradic. Макарите ci4 имат корпус от различен материал от стандартните F серии и обикновено са малко по-леки. Има няколко други примера за варианти в един модел. Пример за това е, че Stella се предлага в SW (salt water/солена вода) версия, Twin Power се предлага в стандартна, XD (eXtra Durable) и SW версия и накрая модела Exsence се предлага в няколко различни версии, а объркването тук се обяснява и с някои обозначени, като JDM (Japan Domestic Market), които са намерили своя път до Европа.
Опитваме се да изброим възможно повече варианти, но бихме предупредили всеки потенциален купувач на макара Shimano, че спецификацията се различава много между ранните и по-късните версии, така че си струва да проверите това в детайли, преди да направите избора си.

3. Размер: Това е едно от най-простите неща за разбиране. Числото представлява размера на макарата, а размерът на макарите съответно са 1000, 2000, 2500, 3000, 4000, 5000 и т.н..
Тези размери се основават на това колко влакно се побира приблизително на макарата, като размер 1000 има приблизително най-малък капацитет, а всеки следващ размер побира повече влакно на шпулата, но не винаги е така, тъй като има и шпули с различна дълбочина, което ще обясним по-долу.
Има едно предупреждение при оразмеряването и това са разновидностите, където номерът е предшестван от буква „C“, което означава „компактна“ макара. На практика това означава, че размерът на тялото на макарата е с един по-малък – например c5000 е със същия размер като макара 4000 (без буква „C“), но с капацитет на шпулата 5000.

4. Предавателно съотношение: Това също е лесно за разбиране, но изглежда тук също така буквите объркват хората най-много.
Shimano има 3 предавки PG, HG и XG. Най-ниското предавателно съотношение обикновено е известно като стандартна предавка или Power Gear (PG). Следваща е High Gear (HG) и накрая Extra High Gear (XG). За информация, тези предавателни числа са най-често 4,8:1, 5,8:1 и 6,2:1, но може да има и вариации.

5. Дълбочина на шпулата: Често можете да видите последните букви на кода на макарата да са M, MS, S или SS.
Струва си да ги разгледате за да избягвате необходимостта да използвате подложка под основното влакно.
M означава средно дълбока (M), а другите кодове означават средно плитка (MS), плитка (S) и накрая супер плитка (SS).

6. Други обозначения: Понякога се използват и други букви. Например DH означава, че моделът има двойна дръжка.

Накрая си струва да се отбележи, че не всички модели и разновидности се предлагат във всички страни.

Успех и наслука!

Коментари към тази статия