Плетено влакно Sunline Siglon ADV PEx8
Плетено влакно Sunline Siglon ADV PEx8

Защо трябва да купуваме влакно въз основа на диаметър, а не на килограми тест

Произвеждайки достатъчно риболовно влакно, за да обиколи света почти 34 пъти всяка година, Sunline има най-голямата самостоятелна фабрика за риболовни влакна в света. Въпреки че произвежда толкова много влакна всяка година, качеството и точността са водещи принципи при производството на всяка ролка с влакно. Sunline произвежда своите влакна при строги стандарти за диаметъра, които изискват специфичен диапазон на диаметъра за всеки тест на либри (lb). Тези спецификации на диаметъра се спазват в целия свят за всяка линия, която предлагат от компанията. Японските закони изискват от производителите, които продават риболовни влакна на японския вътрешен пазар (JDM), да етикетират всяка ролка със специфичен тест за либри (lb) въз основа на предварително определени диаметри. Тази политика гарантира, че влакната, оценени на конкретен тест в килограми, ще се скъсат точно при този тест в килограми, за да се постигне истинска точност.

Как се измерва здравината на влакното

Истинският показател за дадена нишка или влакно се измерва в дение . Дение е единица мярка за тънкост на копринена, найлонова или друга нишка, която се определя върху стандарт един грам маса при дължина на нишката 9 километра.Това осигурява истинска мярка за здравината на нишката или влакното и позволява да се сравнява здравината на различни материали, независимо от диаметъра. Едно влакно може да има по-висока якост на скъсване, тъй като е с по-голям диаметър, но това не означава, че е по-здраво само при по-голяма дебелина на диаметъра. Дение позволява влакната да бъдат тествани и сравнявани независимо от диаметъра, за да се направи истинско сравнение.

Как стои въпроса с риболовните влакна в Европа

Фирмите, които произвеждат риболовни влакна в Европа, също се придържат към подобен стандарт за диаметрите с споразумението на EFTTA за риболовни влакна. Споразумението е ангажимент на над 35 производители на влакна, които заявяват, че ще произвеждат само такива, които отговарят на договорените стандарти.

Какво включват стандартите в Европа

Стандартите в Европа включват няколко основни правила и разпоредби, а именно;

Производителите да отпечатват върху продуктите си ясни и точни описания на диаметрите и якостта на скъсване, които са лесни за разбиране, правдиви и съобразени със законите за защита на потребителите и стандартите на индустрията, в съответствие със стандартите ISO 2062.

Да извършват контрол на качеството в достатъчни количества и достатъчно често, за да гарантират, че етикетите на продуктите са винаги точни.

Да не използват никакви други етикети по отношение на якостта на влакната, които не са научно доказани или приети от индустрията, за да се избегне объркване сред потребителите, водещо до нелоялна конкуренция.

Какво е положението в САЩ

На пазара в САЩ няма такива насоки или споразумения, които да регулират диаметрите на риболовните влакна. Фирмите могат да произвеждат влакна и да ги етикетират с какъвто си искат тест за либри (lb). Какъв по-добър начин да накарат едно влакно да изглежда по-здраво, отколкото е в действителност, от това да го направят по-дебело и да го етикетират с по-нисък тест в либри (lb). Така влакното ще изглежда много по-здраво, отколкото е в действителност. Риболовците си мислят, че влакното е много здраво, но не осъзнават, че ловят с много по-голям диаметър влакно. Например ако риболовецът улови рекордна риба, използвайки една от тези „напомпани“ линии, рекордът няма да бъде потвърден, когато той представи влакното за тестване.

Как е положението по нашите ширини

Както вече сте виждали, някои от влакната, които се продават в момента на нашия пазар, са със завишени диаметри за дебелина, които са отбелязани върху етикетите на ролките. В някои случаи риболовецът, който си мисли, че купува 12 lb влакно, всъщност купува 20 lb влакно с етикет 12 lb. За разни влакна, които идват от разни китайски сайтове няма да коментираме в случая.

Как влияе това при воденето на примамките

Други начини, по които „надутите“ етикети влияят на риболовците, са свързани с ефективността на техните примамки. Много примамки плуват или се движат по-добре с по-тънка и съответно по-лека линия. Ако купувате влакно, за което смятате, че е 12lb, което ще позволи на примамката да работи по най-добрия начин, но линията е много по-дебела, това може да повлияе на работата на примамката. Воблерите и джъркбейтовете се движат по-дълбоко с линии с по-малък диаметър, което им позволява да достигнат максимална дълбочина. По подобен начин риболовците, които тролят, купуват влакна според диаметъра, знаейки, че той ще повлияе на дълбочината на потапяне на техните воблери при тролене. Данните за прецизния тролинг показват влиянието, което по-големият диаметър може да окаже върху дълбочината на потапяне на воблера.

Заключение

Като заключение може да обобщим, че е редно да се избират влакна по диаметъра на дебелината им, а не по това колко либри, или килограма тежест пише, че издържат. Това са влакната на известните реномирани производители, като Sunline със сигурност е на челните места от тях.

Коментари към тази статия