9 полезни съвета за риболов в солена вода за начинаещи
9 полезни съвета за риболов в солена вода за начинаещи

Риболова от морския, или океанския бряг е вълнуващо и приятно занимание. Това също е идеален начин да хванете прясна риба и да се насладите на природата на открито. Едно от многото предимства на риболова! Въпреки че изглежда доста релаксиращо и лесно, риболовът изисква умения и практика. Някои го смятат повече за изкуство, отколкото за спорт. Но с няколко основни съвета дори начинаещ може да улови риба за нула време!

1. Безопасността е на първо място
Безопасността трябва да бъде ваш приоритет номер едно, когато сте на открито.
Винаги носете спасителна жилетка;
Избягвайте ходете на риболов сам;
Уведомете някого къде ще ловите, когато планирате излета.
Първото правило, което трябва да запомните, когато сте на риболов е винаги да сте наясно със заобикалящата ви среда. Трябва да сте сигурни, че твърде близо зад вас няма хора, когато боравите с куки и примамки. Бъдете много внимателни, особено когато замятате стръв и примамки и когато използвате канджа, за да извадите рибата. Понякога емоцията е голяма и често в процеса може да се случат инциденти. Бъдете внимателни, тъй като повечето риболовни куки са с контра и не се изваждат лесно.

2. Изберете правилната екипировка и такъми
Преди да тръгнете на риболовно пътуване, уверете се, че имате цялото подходящо оборудване. Ако сте нов в риболова или не сте сигурни за вида на стръвта, или примамките които да използвате, опитайте се да попитате опитен риболовец за съвет. Използването на правилната стръв е съществена част от вашето риболовно пътуване.
Риболовните уреди и оборудване също са от решаващо значение и ако нямате правилния тип такъми, ще бъде трудно предизвикателство да хванете риба. С повече опит като рибар вероятно ще започнете да искате по-добра екипировка и ще се вманиачите по връзване на възел, изучаване на рибите и филетиране на улова. Тежките макари и линии не винаги са толкова важни.
Риболовното оборудване трябва да включва:
Риболовен прът;
Макара за риболов
Корда (влакно)
Куки за риболов
Естествена стръв (жива стръв), или изкуствени примамки.
Ако планирате пътуване със самолет не забравяйте да попитате какво имате право и какво нямате право да пренасяте.
И без значение какво планирате, винаги трябва да носите шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем, горна дреха, малко храна и разбира се много вода! Това правило важи особено за излети през летните жеги.

3. Купете подходящите риболовни принадлежности
Избирането на правилните риболовни принадлежности ще изиграе огромна роля за това колко успешен ще бъде риболова.

4. Местоположение, местоположение, местоположение
Избирането на правилното място за риболов е изключително важно, но не е толкова лесна задача. Да се научите как да изберете добро място за улов на риба зависи от много фактори. Това са например сезона, времето, температурата на водата и това са само няколко фактора. Местата се научават с времето, като внимателно се наблюдава и се записват различни елементи, съпътствали даденият риболовен излет.

5. Сменете тактиката, за да привлечете рибата
Само защото първото ви място което сте посетили за риболов не е проработило, това не означава, че целият ден е провален. Има много други места около него, които можете да опитате, които дори може да са по-добри за улов на риба. Скоро ще научите къде обичат да се навъртат рибите и какви примамки харесват най-много.
Понякога е необходимо да промените тактиката си, ако няма „кълване“ на дадено място. Това може да е, защото нещо не е наред със стръвта, куката, линията, монтажа, или вашето оборудване, така че опитайте да смените нещо от тези неща.

6. Използвайте правилната стръв и примамка за вашето риболовно изживяване
Няма „универсален размер за всичко“, когато става въпрос за стръв и примамки за риболов, така че не забравяйте да направите проучване, преди да тръгнете на излета си. Различните видове риба предпочитат различни стръв и примамки, така че ако един вид не работи, това може да е защото ловите на грешно място или за грешна риба.
Опитайте различни видове стръв, включително жива стръв и изкуствена примамка, за да видите кое работи най-добре. Също така е важно да обърнете внимание на заобикалящата ви среда и да наблюдавате как другите хора ловят, какъв вид примамки използват и къде пускат стръвта във водата.

7. Съхранявайте уловената риба в лед
Ако планирате да задържите рибата, след като я уловите, уверете се, че носите кутия за лед и дръжте рибата върху лед, докато се приберете от риболовния излет. Слънчевата светлина и топлината ще накарат рибата да се развали по-бързо, така че е най-добре да я държите на сянка и далеч от пряка слънчева светлина.

8. Направете проучване, преди да отидете на риболов
Преди да заметнете във водата се уверете, че имате обща представа за морския риболов, тъй като в много отношения той се различава от сладководния. От това да научите как да завържете риболовен възел до това какъв вид стръв да използвате, има много увлекателни книги и статии за риболов, които могат да ви поставят точно в центъра на действието, преди дори да вземете въдица. Можете също така да проверите онлайн видеоклипове и да научите как да станете успешен риболовец. Удачно е също така да проучите местообитанието и видовете риби, към които се насочвате.

9. Следвайте правилата и разпоредбите, определени от местните власти
Различните места имат различни правила за риболов, така че не забравяйте да ги проучите, преди да тръгнете натам. Научете повече за разрешените и забранени места в определената държава, или територия към която сте се насочили да ловувате. Също така на определени места се изисква разрешително за риболов, както и има размери, под които е забранено да се задържа определения вид риба.

Всички тези съвети ще ви помогнат да ловите риба по-добре и по-успешно, за да можете да си прекарате прекрасно край морския, или океанския бряг.

 

 

 

Коментари към тази статия